Beschermde wieg

Beschermde wieg

Stichting Beschermde Wieg is twee jaar geleden opgericht met als doel zorgmijdende zwangere en pas bevallen vrouwen die niet voor hun kind kunnen zorgen en anoniem willen of moeten blijven, een veiliger uitweg te bieden dan het op een onveilige plek achterlaten van hun baby of erger, hun baby om te brengen.

Jaarlijks worden in ons land gemiddeld 2 levende en 4 dode vondelingen gevonden. Deskundigen stellen dat dit het topje van de ijsberg is; het zijn slechts de toevalligheden die aan het licht komen. Van mei 2016 tot nu hebben we 6 babylevens gered, dankzij onze beschermde Wieg Kamers en de preventieve 24 uurs noodlijn. Maar we zijn er nog lang niet. We willen een landelijke dekking met meer kamers in grote steden en daarnaast willen we onze noodlijn verder uitbouwen. Opdat ieder hoogzwanger meisje ons durft te bereiken. Voor het te laat is. Dat kunnen we niet allen, we hebben jou daarbij nodig. Hieronder lees je meer over Stichting Beschermde Wieg (ANBI) en haar werk.

 Naast de zes Beschermde Wieg kamers in Papendrecht, Groningen, Oudenbosch, Middelburg en Zwolle (ISALA-ziekenhuis) en Hoogvliet, heeft de stichting een gratis noodlijn die dag en bereikbaar is.

Tweehonderd radeloze zwangere en pas bevallen vrouwen zijn via deze noodlijn geholpen. 

Twee vondelingen zijn opgevangen. De stichting is beide keren - dankzij het bieden van deze laagdrempelige hulp - in geslaagd afstammingsgegevens van de moeder te krijgen en in bewaring te geven en hulp te bieden aan deze vrouwen. 

Deze zorgmijdende vrouwen durven met de vrijwilligers van de stichting wèl te bellen, met hen te chatten of te appen omdat Beschermde Wieg als enige organisatie respect heeft voor de wens dat zij anoniem willen of moeten blijven. Na diverse gesprekken en het delen van het grote geheim van de (lang) verborgen zwangerschap, blijkt dat zij samen vaak tot een betere oplossing kunnen komen dan het anoniem afstaan van de baby en het weigeren van hulp. Deze hulp moet veelal wel, vanwege het bijzondere vertrouwen dat de vrouw juist in ons en de stichting heeft, via ons verleend/aangeboden worden.

Stichting Beschermde Wieg maakt zich sterk een wetswijzing te realiseren, zoals in de 11 EU landen die haar zijn voorgegaan. Een vrouw die haar baby veilig en desnoods anoniem achterlaat mag niet bestraft worden, omdat dit een daad van liefde en respect voor levens is. Wèl wanneer zij haar kind op een onveilige plek achterlaat. Hier kan namelijk de dood op volgen.  In de huidige wetgeving is een ieder strafbaar die een baby te vondeling legt, waar dan ook. Dat ontneemt de betreffende vrouwen een prikkel om de baby op een veilige plek achter te laten, waarmee de baby zou zijn gered.

 Stichting Beschermde Wieg wordt gedoogd, omdat ze vanuit humanitair oogpunt opkomt voor een verborgen doelgroep voor wie voorheen niemand voor opkwam. De RSJ (Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming) heeft toenmalig Staatssecretaris Fred Teeven hiertoe geadviseerd en dit advies is overgenomen.

Ondertussen zet Stichting Beschermde Wieg haar werk voort. Met een professioneel, onbezoldigd en gedreven bestuur. Met een groot aantal vrijwilligers.

Beschermde Wieg krijgt geen geld van de overheid. Daarom zijn wij oneindig dankbaar voor jouw donatie.

Responscode?

Vul hieronder je e-mailadres en Goede Doelen responscode in en klik om je keuze te bevestigen

* Verplichte velden

Kies een ander goed doel